Nova,9: ”Roligast att man får åka lite som man vill” Foto: SVT

Fler tjejer börjar spela hockey

Uppdaterad
Publicerad

Någonting håller på att hända i hockeyns värld. Allt fler tjejer börjar spela ishockey och på bara några år har antalet hockeytjejer mer än fördubblats.

– Det har skett en stor ökning, säger Jenni Asserholt, lagkapten i HV71.

Antalet tjejer som börjar med hockey har ökat med flera tusen de senaste åren och det är något som märks av i HV71.

– Det har skett en stor ökning i hela stan, både på isen att fler börjar spela men också intresset i media och från publiken, säger Jenni Asserholt, lagkapten i HV71.

Förra säsongen var det drygt 4.237 tjejer som började i Svenska ishockeyförbundets satsning, Tre kronors hockeyskola. Säsongen 13/14 var den siffran 2.062.

Foto: SVT

Populär hockeyskola

Samtidigt som fler tjejer börjar spela hockey är det betydligt fler killar som håller på med sporten. Men klubbarna för söker locka tjejer på olika sätt. HV71 har startat en hockeyskola för endast tjejer och har även en lägre träningsavgift för tjejer i ungdomslagen.

– Vi försöker optimera möjligheterna till att tjejerna ska börja spela, säger Jenni Asserholt.

Förutom att bjuda in tjejer till klubben tror Jenni Asserholt även att det allmänna intresset för hockey spelar roll.

– Nu är det ett OS-år som kommer. Då brukar man se ett uppsving för damhockeyn, att fler börjar spela, säger Jenni Asserholt.

Jenni Asserholt, lagkapten i HV71. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.