Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukusprästerna Thomas Sjöberg och Lasse Larsmark, samt pastorn Per Sjönneby, berättar att flera ur vårdpersonalen har det tufft under coronapandemin och kan behöva samtalsstöttning. Foto: SVT / Johannes Tolf / TT / Bertil Ericson

Ökat behov av samtalsstöd för vårdpersonalen under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

De som jobbar med den andliga vården på länets sjukhus har fått jobba mer med personalstödjande insatser den senaste tiden. Orsaken är coronapandemin som gör att det är tufft för många sjukvårdsanställda.

Pandemin har medfört att många, såväl patienter, anhöriga som vårdpersonal, kan ha ett extra stort behov att ventilera sina tankar kring den påfrestande situationen. Det har de präster, diakoner, pastorer och den sjukhusimam som jobbar på länets sjukhus märkt av.

– Det här med livet och döden blir väldigt påtagligt, säger Per Sjönneby som är sjukhuspastor på Ryhov i Jönköping.

Anställda oroliga att bära med sig smittan

Prästen Thomas Sjöberg berättar att det stundtals är en väldigt ansträngd situation för sjukvårdspersonalen, och att han har märkt av att fler behöver stöttning.

– Man kan vara orolig att bära med sig smittan hem till sina familjer, nämner han som ett av flera exempel på varför personalen kan må dåligt.

Han berättar att de som arbetar med den andliga vården, tillsammans med regionens arbetsmiljöenhet och kuratorerna, organiserar ett stöd för bland annat covidavdelningarna.

I klippet hör du mer om hur det är för vårdpersonalen som tar hand om coronapatienter och behovet av att ventilera upplevelserna med någon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer