Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försvårade avsked och hårt jobb för personalen ställer nya krav på den andliga vården på sjukhusen i Stockholms län. Foto: Maja Flygt/SVT

Högt tryck för den andliga vården på sjukhusen i länet

Uppdaterad
Publicerad

De som jobbar med den andliga vården på sjukhusen i regionen har fått ställa om sitt arbete den senaste tiden. Avskeden vid dödsbäddarna och sorgearbetet vid begravningar påverkas av de rådande restriktionerna, även vårdpersonalen som jobbar hårt kan behöva extra stöd. Därför har nu flera sjukhus tagit in fler präster till sjukhuskyrkorna.

Mycket av arbetet för de andliga vårdarna, bland andra sjukhuspräster och sjukhusimamer, handlar om personalstödjande åtgärder. På några sjukhus i länet har personalen nu ett ”eftersnack”, tillsammans med sjukhusprästen, när arbetspassen är slut.

– Det är framförallt S:t Görans sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm som har tagit upp det. Det handlar just om möjligheten för personalen att landa någonstans innan de går hem, säger Gunnel Andréasson, konsulent för andlig vård i hälso- och sjukvården på Sveriges kristna råd.

Stort efterarbete väntas

Man räknar med att det kommer vara mycket arbete för den andliga vården framöver för att bearbeta det som sker nu. Det kan bland annat vara stöd till anhöriga som nu går miste om avsked vid dödsbädden och uppföljande samtal med personalen.

– De som normalt jobbar på en intensivavdelning är tränade enligt sin specialistkompetens att till exempel ta svåra prioriteringsbeslut. Men nu är det också personal som har flyttats dit från andra avdelningar som ställts inför det. Det är sannolikt att man kommer behöva bearbeta det efter, säger Gunnel Andréasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet