Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Specialistsjuksköterskan Jenny Pettersson på länssjukhuset Ryhov i Jönköping ser en enorm ökning av remisser till att utreda om cancer ärvts vidare. Hör mer i klippet. Foto: Emma Johansson/SVT

Fler vill veta om de ärvt cancer – stor ökning hos Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Landets enda länsmottagning för ärftlig cancer finns på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Intresset för att utredas har ökat kraftigt, remisserna har mer än tiodubblats sedan 2013.

2013 beslutades det om en onkogenetisk mottagning på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, som skulle drivas av sjuksköterskor med stöd av läkare. I övrigt finns det bara specialistkliniker på universitetssjukhus i landet där det tar längre tid att få en utredning.

– På vår mottagning är det lättare att komma intill och vi kan utföra basen som att skriva ner sjukdomshistoriken i ett släktträd och ta blodprov som läkare analyserar, säger specialistsjuksköterskan Jenny Pettersson.

Blivit mer medvetna

Hon var med och startade upp mottagningen och säger att antalet årliga remisser ökat kraftigt – från 40 stycken 2013 till 500 förra året.

– Invånarna har blivit mer medvetna om vilka möjligheter som finns och vi samarbetar nära läkarkliniker vilket har ökat medvetenheten även hos dem.

När en person har fått en remiss via läkare eller skrivit en egenremiss tas det ställning till om personen ska beviljas en utredning eller inte. Efter det ritas det upp ett släktträd för att se mönster i släktingars sjukdomar och det tas även ett blodprov som visar om det finns en ökad risk för cancer i generna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Pettersson fick veta att hon har en muterad gen som ger ökad risk för cancer. Hör i klippet om hur hon föregripit en eventuell sjukdom och opererat sig. Foto: Emma Johansson/SVT

Fler vill ta efter

Det har även startats ett snabbspår för bröstcancer där blodprovet tas först och den övriga utredningen kommer sedan, för att snabbt kunna erbjuda eventuell operation.

– Vid ökad risk för bröstcancer så minskar risken för sjukdom väldigt mycket om man hinner operera bort hela brösten i tid, säger Jenny Pettersson.

Nu ska personal på avdelningen dela med sig av erfarenheterna till andra regioner som är intresserade av att starta upp liknande mottagningar.

Onkogenetiska mottagningen på Ryhov

Det jobbar fyra specialistsjuksköterskor på mottagningen och det kommer ungefär två patienter dagligen. Det kommer lika många män som kvinnor och genom blodprovet kan ökad risk för alla cancerformer visas. Även om blodprovet inte visar på en ökad risk så kan sjukdomsmönstret i släktträdet leda till ökade kontroller i sjukvården, för vissa livet ut. Målet är att kunna undvika en cancerdiagnos helt och om inte det att ge rätt behandling snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.