Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Pettersson fick veta att hon har en muterad gen som ger ökad risk för cancer. Hör i klippet om hur hon föregripit en eventuell sjukdom och opererat sig. Foto: Emma Johansson/SVT

Gunilla Pettersson fick besked om ökad cancerrisk: ”En gåva”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Pettersson i Jönköping är en av de som tagit reda på om hon bär på en ärftlig gen för cancer. Nu har hon opererat sig och därigenom förekommit sjukdomen.

När Gunilla Petterssons syster blev sjuk i äggstockscancer så vände sig Gunilla till onkogenetiska mottagningen på länssjukhuset Ryhov för att utreda sina egna risker för det. Det visade sig att hon bär på en muterad gen som ger en ökad risk för cancer i äggstockarna och brösten. Det visade sig sedan att hennes dotter bär på samma gen.

– Tyvärr så blev ju min syster sjuk. Men jag och min dotter har fått en gåva att få ta reda på det här och kunna vidta åtgärder, säger hon.

Hon jobbar själv inom cancervården sedan lång tid tillbaka och tyckte att det var självklart att kolla upp riskerna.

– Andra kanske tänker annorlunda. Men jag skulle rekommendera att ta reda på riskerna om någon anhörig har blivit sjuk, för du kan få hjälp och stöd innan du själv hinner bli sjuk.

Hur snabbt man kan få hjälp att utreda de genetiska riskerna skiljer sig åt. Gunillas son som bor i Örebro har inte fått möjligheten att kolla om han bär på genen som i så fall kan påverka hans döttrar medan hon själv inte behövde stå i kö i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.