Flera andra hus skadades i branden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för fukt- och mögelskador på grannfastigheterna till det hus som brann i Eksjö i helgen. På onsdagen var Länsstyrelsen på plats för att övervaka efterarbetet och stötta ägarna till de kulturhistoriska husen.

Branden förstörde inte bara den eldhärjade fastigheten i Eksjö. För att hindra elden från att spridas vidare i trästaden vattendränktes fasader på kringliggande hus. Och nu har arbetet inlettst med att undersöka hur vattenskadade dessa fastigheter har blivit.

– Risken kan vara att vatten rinner ner i grunden och orsakar fuktskador, mögel och i värsta fall angrepp av hussvamp, säger Mattias Sörensen, länsantikvarie Länsstyrelsen i Jönköping

Storbranden i Eksjö

Sprinkler

Genom ett särskilt sprinklersystem som fanns monterat både på det brandhärjade huset och på grannhuset vid denna smala gränd kunde räddningstjänsten under branden skölja fasaderna med ett par tusen liter vatten i minuten.

– Det har ju bidragit till att rädda staden. Räddningstjänsten gjorde en jättebra insats. Men det är nu också viktigt att se över de andra husen. Det är viktigt med en tidig insats för att just förhindra fuktskador, söger Mattias Sörensen.

Skadeläget

Nu ska länsstyrelsen tillsammans med Jönköpings länsmuseum och fastighetsägarna få en överblick av det totala skadeläget på husen och dokumentera resterna efter branden. Sen kan de besluta hur det det nedbrunna huset ska återuppbyggas. Men de vattenskador som kan ha drabbat grannhusen måste åtgärdas så snabbt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Eksjö

Mer i ämnet