Flera personer har blivit magsjuka efter Ironman-tävlingen i Jönköping i helgen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Flera fall av magsjuka efter Ironman i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Flera av dem som deltog i triathlontävlingen Ironman i Jönköping i helgen blev magsjuka efteråt. Runt 30 deltagare uppger att de blev dåliga och det spekuleras i allt ifrån dålig kycklingsallad till kallsupar från Munksjön.

”Jag blev riktigt kass på söndagen – helt utslagen”, uppger en av tävlingsdeltagarna.

I en triathlongrupp på Facebook vittnar flera av idrottarna som var med i helgens tävling att de blev magsjuka efteråt, vilket Jönköpings-posten var först med att berätta.

Deltagaren: Kan inte vara en tillfällighet

”Antalet magsjuka är ju uppenbarligen på tok för många för att det ska vara tillfälligheter. Det kan ju behöva utredas anledningen så att de kan undvikas till kommande år”, skriver en person i triathlongruppen.

I ett försök att hitta källan till magsjukan har en enkätundersökning lagts upp i Facebook-gruppen. Där uppmanas de som insjuknat respektive inte blivit sjuka att fylla i exempelvis om de åt kycklingsalladen, tog emot sportdryck eller fick i sig vatten när de simmade. Simningen genomfördes i Munksjön som är en kraftigt förorenad sjö, men där det normalt utövas diverse vattensporter som exempelvis vattenskidåkning.

Bekräftar fall

I ett mejl till Jönköpings-Posten skriver Caroline Törnblad som är chef för möten och evenemang på Destination Jönköping att man har kännedom om ett fåtal fall av magsjuka efter tävlingen.

”Ironman håller på att undersöka om det kan finnas någon gemensam nämnare mellan de som blivit sjuka för att se om det kan härledas till något specifikt”, skriver Caroline Törnblad till tidningen.

I klippet nedan ser du bilder från helgens tävling i Jönköping.

Resultat från Ironman

Damer:

1) Henrike Güber 04:14:55

2 Hanna Törnqvist 04:25:25

3) Malin Alzén 04:30:23

Herrar:

1) Albert Askengren 03:56:31

2) Klas Wiréhn 03:58:47

3) Mattias Edvardsson 03:59:12

Alla resultat på Ironmans hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.