Foto: Jørn Bærheim/NTB scanpix

Flera gräs- och skogsbränder under torsdagen

Publicerad

Ett kraftigt åskoväder drog in över Jönköpings län under natten till fredag. På flera platser i länet har räddningstjänsten fått larm om mindre gräsbränder som snabbt kunnat släckas.

Larmen om gräsbränder har duggat tätt under natten och de tidiga morgontimmarna. På Ränneslätts flygplats i Eksjö slog blixten ned 04.23 och orsakade en mindre gräsbrand som kunde släckas. Även i Flahult utanför Norrahammar uppstod en gräsbrand till följd av blixten och på Stensholm i Huskvarna.

I Vetlanda slog blixten ned i ett hus under natten till fredag. Ingen person skadades.

Under torsdagen fick räddningstjänsten bekämpa flera bränder i skog och mark över hela Jönköpings län och under kvällen fortsatte larm att komma in. Totalt handlar det om ett tiotal bränder som upptäcks i skog och mark i länet. Enligt Räddningstjänsten har resurserna kunnat fördelas så att bränderna varit hanterbara.

Svenarum, Unnaryd, Solberga, Korsberga, Hjältevad, Jönköping, Bor, Reftele – dessa är platser där gräs- eller skogsbränder har upptäckts i Jönköpings län under torsdagen.

När det är så torrt som det är nu är ett nedslag i träden eller skogen lätt att det tänder och att det sedan ligger och pyr i marken.

Gynnsamma vindar

Men enligt räddningstjänstens inre befäl har de flesta bränder inte hunnit bli okontrollerbara.

– Det har varit gynnsamma vindar, bränderna har upptäckts i tid och vi har kunnat ringa in bränderna och få kontroll över dem, säger Andreas Melin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Beredskap för nya larm

Enligt Melin har de största bränderna varit 50 gånger 50 meter, på andra ställen har det varit mindre omfattning på någon meter.

– Bränderna har varit ganska spridda över länet, men vi har kunnat fördela resurserna på ett bra sätt, menar Andreas Melin.

– Men vi har ju velat avsluta så snabbt som möjligt för att kunna gå ned i mantal och därmed har beredskap för nya brandlarm, förklarar han.

Pyr i marken

Enligt räddningstjänsten är risken för bränder i skog och mark stor flera dagar efter ett åskoväder. Det kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Skogsbrandsbevakning sker numera med två flyg med dubbla turer över hela Jönköpings län och Ydre kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer