Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Flera hundra platser redo för ukrainska flyktingar i Jönköpings kommun

Publicerad

Just nu pågår det ett intensivt arbete för att se till att kommunerna är redo att ta emot fler flyktingar som väntas att komma under de kommande veckorna. 

I Jönköping har kommunen hittills fått fram närmare 300 platser att erbjuda, men letar fler.

De första flyktingarna som kom till kommunen handlade om cirka 30 personer. Flyktingarna har blivit placerade av kommunen i evakueringsboende i det tidigare äldreboendet Västerhäll i Tenhult

Vid en presskonferens på onsdagen berättade företrädare för Jönköpings kommun att planeringsarbetet går framåt och att man  samarbetar med Migrationsverket för att kunna erbjuda stöd till flyktingar i olika former som exempelvis skola och boende.

– Vi hjälper Migrationsverket tillhandahålla boenden, och planerar samtidigt ytterligare boenden, säger Stefan Österström, förvaltningschef på socialförvaltningen.

Samarbete med privata fastighetsägare

Förutom Tenhult har två andra kommunala lokaler plockats fram, i Norrahammar och på Kålgården. Totalt handlar det om närmare 300 platser, men kartläggningen fortsätter, även tillsammans med privata hyresvärdar.

I klippet nedan kan du se bilder från evakueringsboendet i Tenhult.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På det nedlagda äldreboendet Västerhäll i Tenhult finns plats för 150 flyktingar. Foto: Fredrik Weibull / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.