Foto: Bergslagens räddningstjänst

Flera larm om gräsbränder i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen har ett flertal larm om gräsbränder kommit in till SOS Alarm i Jönköpings län. Ingen större brand har inträffat, men räddningstjänsten uppmanar till försiktighet eftersom fjolårsgräset kan vara mycket torrt.

Under natten mot söndagen har räddningstjänsten åkt ut till totalt sex olika platser i länet på grund av misstänkta terrängbränder. Det har rört sig om fyra fall i Jönköpings kommun, en i Habo och en i Tranås, berättar räddningstjänstens ledningsoperatör på söndagsmorgonen.

– Ofta har det varit kontrollerade eldningar som vi larmats till.

Gick ut med varning

Tidigare under veckan gick SMHI ut med varningar för gräsbränder för stora delar av södra och mellersta Sverige, bland annat för Jönköpings län.

– Under gårdagen vid 15-tiden hade vi en brand i Gislaved. Där var det också en kontrollerad eldning som spridit sig och det tog sig lite bland annat i spillvirke som låg där. Men branden kunde snabbt släckas.

Ha släckutrustning nära till hands

Samtidigt betonar räddningstjänsten att de som eldar alltid ska se till att vara förberedda och ha släckutrustning nära till hands. Ingen större terrängbrand har inträffat under helgen, men allmänheten uppmanas att vara försiktiga eftersom fjolårsgräset kan vara mycket torrt och lättantänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.