Bilden är en arkivbild. Foto: SVT/TT

Flera nedskärningar när socialnämnd måste spara

Publicerad

Socialnämnden i Gislaveds kommun har ett stort underskott och behöver därför skära ner. Nyligen presenterade kommunen vilka besparingar som kommer genomföras. Där ingår bland annat mindre pengar till arbetsmarknadsinsatser för funktionshindrade och höjda lunchpriser i kommunens restauranger.

Enligt Gislaveds kommun är nämndens underskott drygt 40 miljoner kronor enligt nuvarande prognos.

Orsaken till underskottet är ökade behov inom individ- och familjeomsorgen och funktionshinderverksamheten. Samtidigt skriver kommunen att intäkterna från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen minskat.

Socialnämnden har därför beslutat om ett besparingspaket.

Utreda stängning av boende

Bland annat kommer det ekonomiska stödet till arbetsmarknadsinsatser för funktionshindrade minska med 800 000 kronor vilket motsvarar två handledartjänster. Socialnämnden kommer även ta bort en arbetskonsulenttjänst inom daglig verksamhet.

Förvaltningen ska också utreda om ett vård- och omsorgsboende kan stängas helt eller delvis.

Köket på träffpunkten Gislow i Gislaved kommer omvandlas från ett tillagningskök till ett serveringskök och socialnämnden gav även förvaltningen i uppdrag att utreda om matpriserna inom socialnämndens verksamheter kan höjas. 

Priset för lunch höjs

Utredningen kom fram till att priserna i de kommunala restaurangerna ligger lågt i förhållande till jämförbara kommuner. Enligt Värnamo Nyheter kommer därför priset för en lunch med dessert höjas från 57 kronor till 75 kronor för externa besökare.

– Vi har haft ett väldigt lågt lunchpris jämfört med andra restauranger. Det måste ju vara någorlunda rättvis konkurrens också, säger Inga-Maj Eleholt (C), ordförande i socialnämnden, till tidningen.

”Med de nya priserna kommer Gislaveds kommuns priser ligga i nivå med Vaggeryd som ligger i det övre spannet i kartläggningen”, skriver socialnämnden i protokollet.

Kommer spara över 16 miljoner

Nämnden vill även höja taxorna för matabonnemang vilket kommer beslutas av kommunfullmäktige. 

Gislaveds kommun skriver på sin hemsida att besparingpaketet kommer minska socialnämndens kostnader med sammanlagt 16,6 miljoner kronor om året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer