Flera skolor saknar trygga skolduschar

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot var femte elev upplever att omklädningsrummet är den mest otrygga och utsatta platsen i skolan, det visar Friendsrapporten från 2021. Men trots det är det många skolor som fortfarande saknar insynsskydd till duscharna, visar en enkät som SVT Nyheter Jönköping gjort. 

I länets största kommun Jönköping började arbetet med att bygga om grundskolornas duschutrymmen med exempelvis skärmväggar 2017 men det arbetet är ännu inte klart.

Krav vid nybyggnation

Exakt hur många skolor som fortfarande saknar insynsskydd är oklart, enligt Martin Höglund, chef på planeringsenheten på utbildningsförvaltningen i Jönköping.

– Vi håller på med en inventering just nu. Hittills vet vi att det saknas på fem grundskolor, men där kan det vara fler.

Vi träffar honom i Norrahammars sporthall som dagligen används av elever i årskus sex till nio på Flahultsskolan. Här kommer duscharna under våren byggas om för att bli tryggare.

– Det här är en viktig fråga. Det kan låta som en bagatell med skärmväggar men det handlar om barn och ungas arbetsmiljö. När det byggs nytt är detta ett krav, säger Martin Höglund på Jönköpings kommun. 

Hans förhoppning är att alla skolor i kommunen har insynsskydd i duscharna inom några år.

Enligt Friendsrapporten 2021 känner sig 17 procent av eleverna i årskurs 3-6 otrygga i omklädningsrummet.

”Barn är mer oskyddade nu”

Gun-Ann Öholm Jansson, barn- och utbildningschef i Nässjö kommun, säger att rektorerna i Nässjö ser detta som ett angeläget utvecklingsområde.

– Detta kan vara en orsak till att det finns elever som ogärna deltar i idrott.

Enligt barn- och elevombudet i Jönköping, Heléne Petersson Lundgren, är omklädningrummet en av de platser där flest kränkningar sker i skolan.

– Rasten, idrotten och omklädningsrummet är tre av de ställen där kränkningar sker oftast. Det kan vara svårare för skolpersonal att ha koll och överblick på dessa platser där elever är i rörelse och det kanske inte finns så många vuxna.

Vad tänker du om att inte alla skolor har duschväggar, draperi eller insynsskydd?

– Världen förändras och vi måste lyssna på barn och unga kring denna fråga. Idag ser världen annorlunda ut än när vi gick i skolan och jag tror att barn och unga upplever sig mer oskyddade nu. Det kan handla om risken för att bli filmad med en mobiltelefon eller rädsla att visa sin kropp.

Så här ser det ut i din kommun:

Nässjö:

Det ser olika ut i Nässjö kommuns grundskolor. En del skolor har enskilda duschar och draperier. Där det fortfarande finns gemensamma duschutrymmen finns tillgång till enskild dusch för den som önskar.

I de idrottsanläggningar vi hyr in oss i som sporthall, kyrkor mm är det mer gemensamma utrymmen men det finns även möjlighet för den som önskar att använda enskild dusch.

Inom gymnasieskolan är det fyra duschar i varje omklädningsrum. I varje duschutrymme finns ett bås med dörr som går att stänga, mellan de övriga tre är det duschväggar.

Vaggeryd:

Vi inom barn- och utbildningsförvaltningen är medvetna om problemet och har åtgärdat de omklädningsrum som vi ansvarar för. Det har gjorts i ”lilla idrottssalen” på Hjortsjöskolan och på Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

De större sporthallarna i Vaggeryd, Skillingaryd och Hok ansvarar Kultur & fritidsförvaltningen för och vi hyr dessa av dem. Här har det varit svårare att få gehör för problemet, troligen för att det är mer omfattande förändringar som måste göras.

Gislaved:

Vi gjorde en översyn för något år sedan. På några skolor har duschväggar satts in. På andra skolor har det lösts med duschdraperier. På någon enhet finns möjlighet att duscha i eget rum. Flera skolor har sin idrott i kommunens sporthallar och där har liknande åtgärder gjorts.

Gnosjö:

Bäckaskolan har draperi men det behövs fler. När man bygger om så småningom kommer väggar sättas upp men tillsvidare används draperier.

Vi märker att frågan kommer upp i elevrådet då och då.

Tranås:

På grundskolorna i Tranås kommun är det blandat. På några skolor finns både väggar och draperi, på några varken eller, på någon finns väggar men draperi och på en skola finns vägg och draperi i några duschutrymmen.

Habo:

Vid nybyggnation/renovering sätts duschväggar in. Draperier används , där det är möjligt, i våra omklädningsrum. Vi lyckas inte fullt ut med draperier eller duschväggar i samtliga omklädningsrum då jobbar vi med närvarande pedagoger och organisation av klassbyten i omklädningsrummen.

Mullsjö:

Vi har två små idrottssalar där det saknas. I de övriga finns men alltför ofta rivs draperierna ner i pojkarnas omklädningsrum.

Aneby:

Vi har arbetat med att införa duschväggar i våra idrottshallar över tid så i Aneby är det mer eller mindre klart i alla hallar. Vi har en av våra gamla skolor igång just nu pga ombyggnation i den ordinarie och där har vi inte duschväggar men denna lokal är temporär.

Jönköping:

För närvarande saknar vi en inventarielista över vilka grundskoleenheter som saknar duschväggar och vilka skolor som har dessa installerade. Arbetet att anpassa skolornas duschutrymmen med skärmväggar initierades under 2017. Det är ett anpassningsförfarande som sker i samverkan med kultur- och fritidsförvaltningen och tekniska kontoret, då det föreligger vissa gränsdragningar i budgetansvar.

Värnamo:

Det ser olika ut på olika skolor i Värnamo kommun. Vissa skolor har gemensamma duschar utan duschväggar eller insynsskydd. Vissa skolor har satt upp duschdraperier och på vissa skolor har man satt dit insynsskydd.

När vi bygger nya omklädningsrum har vi för avsikt att ha duschväggar och insynsskydd redan från början.

Eksjö:

Vi har på alla skolor utom en.

Vetlanda:

För fem år sedan gjordes en utredning där man tittade hur det såg ut i duschutrymmen för eleverna.

Vi hade vissa områden där problem fanns och även ifall problemet finns så upplevs det som störst i åk 7-9 och gymnasiet. Vi har åtgärdat problemen med att sätta upp duschväggar eller draperi där vi upplevt ha problem med att få elever att duscha efter skolidrotten och att vi ska få en tryggare miljö.

Sävsjö:

Majoriteten av våra duschar har avskiljande väggar, några enstaka med draperier samt någon skola som saknar avskiljare i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.