Här byggs skolans duschar om för att bli tryggare

Publicerad

Trots att undersökningar visar att omklädningsrummet är en av de mest otrygga platserna i skolan är det flera skolor i Jönköpings län som fortfarande saknar insynsskydd.

På Gripenbergs skola F-6 i Tranås kommun har nyligen duschväggar och draperier satts upp för att öka tryggheten för eleverna.

Duscharna används även av elever på Linderås skola några kilometer bort. Totalt 110 elever duschar här varje vecka och sedan tidigare har skolan även duschvakter på plats.

– Det borde ha funnits sedan lång tid tillbaka för det här har ju varit ett problem på skolorna i flera år och kan leda till kränkningar i en känslig ålder, säger Niklas Bratt, rektor på de båda skolorna.

Otrygg miljö

Flera undersökningar, bland annat Friendsrapporten från 2021, visar att omklädningsrummet hör till en av de mest otrygga platserna i skolan. Det är också ofta där som kränkningar sker.

Enligt undersökningen är 17 procent av barnen i Sverige otrygga i den här miljön.

Togs upp av elevrådet

Men det var först när skolans elevråd tog upp att de inte kände sig trygga i omklädningssituationen som skolan byggde om duscharna. I pengar räknat handlar det om cirka 30 000 kronor. Småsummor i sammanhanget, enligt Niklas Bratt

– Med tanke på vad det leder till för eleverna, en ökad trygghet, så är det en ringa kostnad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.