Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter sommarlovet brukar en del stolar stå tomma på Råslättsskolan. Foto: SVT

Flera tomma stolar i skolorna efter sommarlovet

Publicerad

133 elever är inte skolplacerade i Jönköpings kommun. Några av eleverna som inte kommit tillbaka vistas just nu utomlands.

Att elever inte kommer tillbaka efter sommarlovet kan förutom att de är utomlands bero på att de flyttat till en annan kommun eller bytt skola. Men att elever vistas utomlands efter sommarlovet är något de märkt av på Råslättsskolan i Jönköping.

– Vi kan ofta bli väldigt överrumplade att de är borta, säger rektorn Ann-Jeannette Carlander Hättström.

Förebyggande arbete

På Råslättsskolan försöker de arbeta för att ha en bra dialog med vårdnadshavare om vikten av skolgången och skolplikten.

– Att man får fullgöra skolgången om man påbörjat den här i Sverige, säger Ann-Jeannette Carlander Hättström.

Mot sin vilja

En granskning som SVT gjorde tidigare i år visade att minst 916 barn hade förts ut ur Sverige under fem år. Majoriteten är flickor och för dem handlar det främst om barn- eller tvångsgifte. För pojkar handlar det främst om uppfostringsresor. På Råslättsskolan har Ann-Jeannette Carlander Hättström inte fått några signaler om att något barn förts bort mot sin vilja.

I klippet hör du rektorn berätta om eleverna brukar återvända till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.