Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Matilda Eriksson, utredare hos Jämställdhetsmyndigheten, svara på tre frågor om barn som förs utomlands och utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Foto: SVT

Ny rapport om hedersförtyck: Återkommande brister hos myndigheter när barn förs utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Det finns återkommande brister hos svenska myndigheter när barn förs utomlands och utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck, det visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten som omfattar 221 barn.

I den nya rapporten ”När barn tvingas ta ansvar för sitt eget skydd”, som släpps på måndagen, skriver myndigheten att stödet till barnen brister trots kontakt med myndigheter och att stort ansvar läggs på barnen själva.

– Vi  ser institutionella eller återkommande brister i de här fallen och då menar vi att man systematiskt måste kartlägga och åtgärda de här bristerna på nationell nivå, säger Matilda Eriksson, utredare hos Jämställdhetsmyndigheten.

En del barn har också förts bort flera gånger utan att få tillräckligt stöd från myndigheter.

Omfattar 221 barn

I nuläget finns ingen systematisk kartläggning av hur många barn och unga det handlar om.

En granskning som SVT gjorde tidigare i år visade att minst 916 barn hade förts ut ur Sverige under fem år.

Jämställdhetsmyndighetens nya rapport omfattar 221 barn som riskerar att bli eller har blivit bortförda, där samtliga utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck. Av dem hade 62 förts bort.

Tvångsäktenskap och uppfostringsresor

Majoriteten är flickor och för dem handlar det främst om barn- eller tvångsgifte, för pojkar handlar det främst om uppfostringsresor. Ett vanligt syfte med bortföranden är att föräldrarna vill komma undan ingripanden från myndigheter.

Nu vill Jämställdhetsmyndigheten se en rad åtgärder, bland annat att det inrättas ett nationellt uppföljningssystem över personer som blivit bortförda, likt Socialstyrelsens skade- och dödsfallsutredningar, att socialtjänst och polis samverkar i större utsträckning och att arbetet inleds i ett tidigare skede.

Rapporten är en slutredovisning, där delredovisningen i december förra året också visade på brister.

Ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten

  • Rapporten innehåller en studie av beslut och domar gällande LVU där barn (0–17 år) är i risk för eller har utsatts för ofrivilliga utlandsvistelser. I studien ingår 119 ärenden som totalt omfattar 221 barn. 70 procent är flickor och 30 procent pojkar.
  • En av slutsatserna är att det är inte alltid tydligt vilka barn som kan komma att föras bort och att det är viktigt att fånga upp barn tidigare.
  • Jämställdhetsmyndigheten vill nu bland annat att det inrättas ett nationellt uppföljningssystem av ärenden där ett barn eller en vuxen har blivit bortförd, i likhet med Socialstyrelsens skade- och dödsfallsutredningar.

Källa: Jämställdhetsmyndighetens rapport ”När barn tvingas ta ansvar för sitt eget skydd” (2023)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.