Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Andreas Johansson och Nora Alawie från Lövgärdesskolan särskilda närvaroteam berätta hur de gör för att söka upp barnen som saknas i insatsen ”Tomma stolar”. Foto: SVT

Lövgärdesskolan har infört egen metod – för att söka upp saknade elever

Uppdaterad
Publicerad

Lövgärdesskolan i Göteborg har infört en egen metod för att söka upp försvunna barn – och lyckats stoppa misstänkta barnäktenskap. Vid årets terminsstart saknades 14 barn men nu har man kontakt med alla, och samtliga utom två är tillbaka på skolan.

– Vi gör researcharbete, söker på sociala medier och går hem och tittar i brevlådan, säger socialpedagogen Nora Alawie.

På Lövgärdesskolan i Göteborg arbetar man aktivt med att förebygga bortförande av barn – och med att söka upp barn som inte kommit till terminsstart genom ett särskilt närvaroteam. Metoden har fått namnet “Tomma stolar”. Vid terminsstart saknas ofta flera barn.

– Man går runt och undrar hela tiden: var är det här barnet, var har det tagit vägen? säger Andreas Johansson, fritidsledare, som jobbar i närvaroteamet, som oftast lyckas att få kontakt med barnen.

Samarbetar med socialtjänsten

Man arbetar också förebyggande genom utbildningar av personal och det händer att man gör orosanmälningar innan lov för att hindra att barn förs bort under lovet.

– Vi har jättebra samarbete med socialtjänsten och arbetar för att alla ska få ökad kunskap så att alla kan se signaler, säger Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan.

Förhindrat misstänkta barnäktenskap

Under de år som skolan arbetat med metoden har runt 50 barn varit saknade, men de flesta har man kunnat hitta välbehållna. Ofta handlar elevernas frånvaro om att familjen flyttat utomlands utan att rapportera det, eller om att familjen utvisats.

Men i två fall har misstänkta barnäktenskap kunnat förhindras.

Se skolans särskilda närvaroteam berätta hur de gör för att hitta barnen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.