Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Jonsson och Frida Fyhr är utredare på Polisens grova brottgrupp och arbetar med våldtäktsmål. De berättar i klippet att unga män ofta inte har koll på vad som är ok enligt lagstiftningen. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Flera utredningar om gruppvåldtäkt i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot två bröder i 25- respektive 30-årsåldern som åtalats för att ha våldtagit en kvinna på Hamnpiren i Jönköping förra sommaren och filmat händelsen och spridit den vidare. Rätten beslutade efter rättegångens avslut att släppa bröderna på fri fot.

Samtidigt sitter just nu ytterligare sex unga män häktade för delaktighet i två olika gruppvåldtäkter i Jönköping.

– Vi upplever att det går ner i åldrarna, säger Elisabeth Jonsson, som är utredare på Polisens grova brottsgrupp i Jönköping.

Både hon och hennes kollega Frida Fyhr upplever att de unga männen inte har klart för sig vad lagstiftningen säger.

– Samtidigt har målsägande, som ofta är kvinnor, mer klart för sig vad som är ok och vad som inte är ok och anmäler det.

Träffades på Snapchat

Förutom fallet med den misstänkta våldtäkten på Hamnpiren förra sommaren har ytterligare ett av fallen har gått till åtal. Det handlar om en kvinna som anmält att hon blivit våldtagen av två män på sin studentdag i juni förra året. Männen ska hon ha fått kontakt med via appen Snapchat.

Det tredje fallet rör en våldtäkt på Österängen i oktober förra året. Fyra män i 25-årsåldern sitter häktade för våldtäkt, i tre fallen gäller det grov våldtäkt.

– Just nu ligger vi väldigt bra till i Jönköpings län vad det gäller utredningar om våldtäkt. Vi jobbar med färska ärenden, säger Stefan Sundling, chef för Polisens grova brottsgrupp.

Domen mot det brödrapar som släpptes efter att rättegången mot dem avslutades på fredagen, kommer den den 17 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.