Flest politiker lämnar uppdraget i Vetlanda

Sedan valet 2014 har 2500 kommunpolitiker i landet hoppat av sina uppdrag. I Jönköpings län är avhoppen flest i Vetlanda där nästan var tredje politiker hoppat av.

Även i Gnosjö, Habo och Tranås är avhoppen många.

– Avhopp från politiken har alltid förekommit, men bilden är att det går åt fel håll. Det finns en medvetenhet om problematiken men inga enkla lösningar, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Liten politisk erfarenhet

David Karlsson betonar att flera orsaker kan ligga bakom ett avhopp. Det kan handla om att en politiker byter parti likväl som att personen lämnar politiken helt.
Sverigedemokraternas snabba framväxt har borgat för fler avhopp jämfört med de andra partierna. Till skillnad från de etablerade partierna har SD till stor del fått rekrytera bland personer med liten eller ingen politisk erfarenhet.
– Miljöpartiet tampades med samma fenomen tidigare på riksnivå, liksom lokala partier som gått framåt på ett oväntat sätt, säger David Karlsson till Nyhetsbyrån Siren.

Demokratiskt problem

En utveckling mot fler avhopp innebär ett växande demokratiskt problem, betonar han. Inte minst i många småkommuner, där partierna fått anstränga sig bara för att fylla kandidatlistorna inför valet. Uppdraget som lokal politiker betraktades tidigare som ett statusjobb – det är inte lika självklart längre.
På riksdagsnivå har 29 ledamöter – eller 8 procent av de invalda – avgått sedan valet 2014. Moderaterna har drabbats av flest avgångar, tio stycken, följt av Socialdemokraterna med sex avhopp.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer