Hör Ivanka Madunic-Vujic, socialsekreterare Jönköpings kommun, berätta varför traumatiserade flyktingar i länet måste få rätt vård. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed/Gustaf Söderström/SVT

”Flyktingar i länet med trauma får inte den hjälp de behöver”

Uppdaterad
Publicerad

De flyktingar som kommer till Jönköpings län från krigsdrabbade länder med posttraumatiska stressyndrom får inte den vård och det bemötande de behöver. Det visar en undersökning som Röda korset har gjort bland personer som jobbar med dessa flyktingar.

– Jag skulle gissa att minst hälften av de flyktingar som kommer till kommunen har posttraumatiska stressyndrom när de kommer hit, säger Ivanka Madunic-Vujic, socialsekreterare Jönköpings kommun.

I klippet ovan hör du Ivanka berätta varför hon tycker att traumatiserade flyktingar i länet måste få rätt vård.

Psykisk diagnos

Posttraumatiska stressyndrom (PTSD) är en psykisk diagnos som orsakas av ett trauma. Det kan handla om att en person blivit utsatt för fysiskt eller sexuellt våld, eller bevittnat våld i sin närhet. Symptom kan vara nedstämdhet, ångest och psykoser.

– Att leva med ett trauma innebär ofta en stark ångestutveckling som kan göra det svårt att lära sig ett nytt språk och att integreras i samhället. Det drabbar ofta hela familjen om någon är traumatiserad och kan påverka i generationer, säger Ivanka Madunic-Vujic.

Enkät: Bristfälligt bemötande

Röda Korsets enkät besvarades av 54 personer i länet som arbetar med traumatiserade flyktingar inom kommun, region och civilsamhälle. En majoritet av de svarande menade att målgruppen inte får den hjälp de behöver eller bara får den hjälpen ibland.

Orsaker, som identifierades, var bland andra resursbrist, kompetensbrist, brist på vård som ser helheten och att personer inte själva är mottagliga för vård.

Antal traumatiserade flyktingar

2019 gjorde Jönköpings kommun en undersökning som visade att av de 560 personer i kommunen som var långvarigt bidragsberoende hade 80 procent funktionshinder eller psykisk ohälsa. Av dem uppskattades 200-300 ha posttraumatiska stressyndrom.

– Sen finns det traumatiserade personer som kan leva ett vanligt liv i många år till dess att något utlöser minnena från ett trauma som gör att psykisk sjukdom uppstår, så mörkertalet kan vara stort, säger Ivanka Madunic-Vujic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.