Foto: Eva Unosson / SVT

Flyktingar i protest mot flytt

Uppdaterad
Publicerad
”Vi vill inte flytta från Herrestad!” Det budskapet hade det 50-tal flyktingar som idag reste till Migrationsverket i Norrköping för att protestera mot beslutet att lägga ner asylboendet som ligger strax utanför Värnamo.

– Jag vill inte flytta. Jag går i skolan där och jag älskar Herrestad, säger Sinab Jafarisidra som fanns med på bussen.

Hon fick medhåll av Zahra Kazemi:

– Vi reser till Norrköping för att försöka få Migrationsverket att ändra sig, sade hon.

Bestörta

Det 50-talet flyktingar som bor på asylboendet Herrestad är idag ledsna och bestörta. Boendet som öppnades i november vänder sig till barnfamiljer och de som bor där trivs och känner sig trygga.

Läs mer: Migrationsverket svarar på kritiken

Enligt ägaren till boendet, Ann-Sofie Thern, så handlar det om ett byråkratiskt misstag som nu gör att Migationsverket vill stänga asylboendet. Hon säger att hon flyllde i en uppgift fel och den 15 juli ska det vara tömt.

Nytt tillstånd

Men redan nu har ett nytt tillstånd beviljats men det börjar gälla först den 21 september. Då är det okej att öppna igen och ta emot nya familjer. Och många är nu upprörda över att familjerna inte kan få bo kvar till det nya tillståndet börjar gälla.

– Jag blir så bestört att jag saknar ord.  Det handlar ju om ett formellt fel som inte Migrationsverket påtalade i höstas när boendet öppnade. Och det måste ju vara deras fel. Och så används detta nu för att stänga boendet, säger Stig Ericsson som är volontär för Allianskyrkan.

Vad tänker du om att man redan fått ett nytt tillstånd som börjar gälla 21 september?

– Ja, det är ju bra men de kunde ju låta det börja gälla omedelbart så familjerna slipper flytta. Det kan ju inte handla om någon besparing med alla kostnader för flytt och att finna nytt boende för alla familjer.

Bussen som chartrats med stöd av Svenska kyrkan stannade till i Jönköping och barnen visade plakaten de varit med och gjort. ”Herrestad! Herrestad! Herrestad”, ropade de och på målade plakat stod: Vi älskar Herrestad!

Efter demonstrationen så fick de träffa Migrationsverkets regionchef i Norrköping, Caroline Henjered och hon lovade att ta upp ärendet med ansvariga tjänstemän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer