Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången på fyra år har man kunnat gå i prideparaden i Jönköping. Foto: Pernilla Bursell/SVT

Folkfest när pride-paraden gick i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Hela veckan har Pride firats på olika sätt runt om i Jönköping och idag var det dags för den stora paraden.

– Det är viktigt att visa sitt stöd för de som inte känner att de har någon som kan stå bakom dem, säger Femmy Fällgren.

Att komma ut som HBTQ-person kan vara svårt och därför är det viktigt att få samhällets stöd. Många av de som SVT Nyheter Jönköping pratat med tycker det är extra viktigt att visa sig under paraden. Kyrkan, olika politiska partier, regionen och en hel privatpersoner, med fler, deltog i paraden.

– Jag gick i prideparaden första gången när jag var elva år och det har alltid varit min favoritdag på hela året, säger Ofelia Björklund, deltagare i paraden.

Vissa tycker även att situationen för HBTQ-personer försämrats i Sverige.

– HBTQ-personer blir förtryckta, mycket är även hedersrelaterat. Därför är det viktigt att alla står upp för deras mänskliga rättigheter, säger Ghodratullah Sadoughi som även är distriksordförande för SSU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.