För höga halter av hälsofarligt ämne i vätternröding

Uppdaterad
Publicerad

Provtagning har visat att röding i Vättern innehåller förhöjda halter av det hälsofarliga ämnet PFOS. Nu varnar länsstyrelsen för att inte äta fisken för ofta.

– Det är framförallt de som fiskar själva och deras familjer som behöver tänka på att inte spara och äta för mycket av vätternrödingen. De flesta äter inte tillräckligt ofta för att det ska vara farligt, säger Fredrik Larson, fiskekonsulent på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Inte oftare än varannan månad

Fredrik Larson säger att man inte bör äta fisken oftare än varannan månad och barn samt fertila kvinnor bör inte äta den oftare än tre gånger per år för att vara på den säkra sidan.

I dagsläget finns det inga gränsvärden för hur höga halter av ämnet som får finnas i livsmedelsfisk. Men enligt länsstyrelsen arbetas det just nu för att få till en ändring på det inom två år.

PFOS finns ofta i till exempel brandskum och funktionskläder. Naturen har problem att bryta ner ämnet, vilket gör att det lever kvar och bland annat hamnar i våra sjöar och fiskar.

Kan ge allvarlig sjukdom

Får man i sig för mycket av PFOS kan det innebära allvarliga konsekvenser för hälsan. Påverkan på levern, ökad kolestrolhalt, hormonpåverkan och risk för cancer är några av de tillstånd som kan orsakas av höga intag av PFOS.

Fiskekonsulenten Fredrik Larson berättar om hur du ska tänka kring vätternrödingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.