Foto: Lise Åserud / TT

För mycket kött trots minskad konsumtion

Uppdaterad
Publicerad

Från att stadigt öka har svenskarnas köttkonsumtion nu börjat gå i motsatt riktning. Men för miljöns skull är den minskade köttkonsumtionen fortfarande inte tillräcklig, rapporterar P4 Östergötland.

Under de senaste 30 åren har köttkonsumtionen kontinuerligt ökat, sedan 2013 har den dock legat stabilt på runt 87,5 kilo per person. För första gången ser Jordbruksverket nu att svenskarnas köttkonsumtion är på väg att minska med omkring 1,5 kilo per person 2017.

Jordbruksverkets rapport konstaterar även att svenskarnas köttinköp allt oftare kommer från svenska gårdar. Men för att uppnå våra klimatmål äter vi fortfarande alldeles för mycket kött.

– Tittar vi på de nivåerna som vi har per medelsvensk i dag så ligger vi väldigt mycket högre än vad vi långsiktigt behöver bidra med för att de globala målen ska nås, säger Andreas Olsson, energi och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jönköping, till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.