Kommunen vet inte hur de ska agera efter att adoptivföräldrarna lämnat tillbaka barnet till ursprungslandet. Foto: TT/NTB arkivbild

Föräldrar lämnar tillbaka adoptivbarn efter 1,5 år

Uppdaterad
Publicerad

Två föräldrar i en kommun i Jönköpings län ska ha ångrat sig ett och ett halvt år efter att ha tagit emot sitt adoptivbarn och har lämnat tillbaka barnet som är i förskoleåldern till ursprungslandet.

– Det här är väldigt udda, jag har inte varit med om något liknande och inte mina kollegor heller, säger en socialsekreterare i kommunen.

Ovanligt fall

Kommunen vet inte hur de ska agera och har tagit kontakt med Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med förhoppningen att få vägledning.

– Vi söker nu juridisk vägledning för att ta reda på vilka möjligheter och skyldigheter vi har att agera i ärendet, säger kommunens socialchef.

Socialnämnden har även varit i kontakt med Utrikesdepartementet som ska ha gett direktiv om att omhänderta barnet.

– De tar bollen, men de har sagt att det behöver vårt stöd eftersom det är kommunen som äger ärendet, säger socialchefen.

Omhändertaget enligt LVU

I och med att barnet redan befinner sig utomlands så är det oklart hur kommunen ska agera och på vilket sätt UD kan agera.

– Vi har fattat beslut om att omhänderta barnet enligt LVU, men det blir ju ett pappersbeslut eftersom barnet befinner sig i ett annat land.

Varför föräldrarparet har ångrat sig är oklart.

– Det är inget jag kan svara på, säger socialchefen i kommunen.

Han vill heller i nuläget inte kommentera om det finns fler barn i familjen och vad som i så fall händer med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.