Foto: SVT

Föreningen Kulturhuset: ”Vi har inget med bråket att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen utgick de nu anhållna personerna från Kulturhusets lokaler inför bråket med Soldiers of Odin. Men Föreningen Kulturhusets ordförande tar avstånd från det inträffade. – Vi har inget med det här bråket att göra, säger Peter Olsson.

De tolv personer som under natten till söndag greps av polis misstänkta för att ha angripit och misshandlat personer från organisationen Soldiers of Odin i samband med att de patrullerade i Jönköping, sitter fortfarande anhållna. Enligt polisen har de troligen  anknytning till Antifascistisk Aktion, AFA och de ska ha sökt skydd i Kulturhusets lokaler.  

– De både utgick därifrån före bråket och sökte skydd i lokalerna efter, säger Marcus Anefur, gruppchef polisen i Jönköping.

EXTREMISTBRÅK PÅ TÄNDSTICKSOMRÅDET

Öppen verksamhet

Kulturhuset ägs av Jönköpings kommun men drivs av den ideella medlemsföreningen Föreningen Kulturhuset. Peter Olsson som är ordförande säger att han varit i kontakt med polisen efter bråket och tar helt avstånd från det inträffade.

– Vi har inte med det här att göra. Det är aktiviteter på kulturhuset dag och natt, det är en öppen verksamhet och vilka som rör sig där är omöjligt att säga.

Har Kulturhuset någon koppling till AFA?

– Kulturhuset är en partipolitiskt obunden förening. Den är öppen för alla oavsett partipolitisk åsikt. Det här är en diskussion som alltid dyker upp men jag säger som alltid; föreningen är till för kulturella möten.

Enligt polisen tog personer med anknytning till AFA skydd i kulturhusets lokaler. Vad säger du om det?

– Jag var inte på plats och kan varken bekräfta eller dementera, men efter vad jag har hört så var tumultet utanför. En del gick in på Kulturhuset men vi har inget med det här att göra.

Vad tänker du om det som har hänt?

– Det är alltid tråkigt när folk drabbar samman och slåss. Men jag kan inte yttra mig om anledning eller orsak för vi har inte något med det här att göra.

Polisen i Jönköping ska under måndagen kontakta kommunen med anledning av helgens bråk.

– Vi ska höra efter lite vad det är för individer som rör sig på kulturhuset. Frågan har ju varit uppe tidigare, och hur lämpligt är det med tanke på att det är en kommunal verksamhet, säger Marcus Anefur gruppchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EXTREMISTBRÅK PÅ TÄNDSTICKSOMRÅDET

Mer i ämnet