Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Drazen Crnoja berätta om hur han kunde positionera stöldgodset från hans företag. Foto: SVT/Johannes Tolf

Företagaren Drazen Crnoja har haft inbrott två gånger på några månader

Uppdaterad
Publicerad

Drazen Crnoja som driver en liten mediabyrå i Huskvarna har drabbats av inbrott två gånger inom loppet av fem månader. Han är en av många företagare som drabbats av brottslighet. 36 procent av näringsidkarna i landet har utsatts, en ökning med 20 procent jämfört med för tre år sedan visar en färsk rapport från organisationen Företagarna.

Fler företagare väljer även att inte polisanmäla, enligt resultatet i rapporten. Men Drazen Crnoja har polisanmält inbrotten han drabbats av och han uppmanar andra att göra detsamma. Vid det andra inbrottet på Omnes Media i Huskvarna stals bland annat Drazen Crnojas dator.

– Tre timmar senare indikerade min dator en position i Helsingborg, säger han.

I klippet ovan hör du honom berätta mer om detta och hur han upplever att som företagare drabbas av två inbrott inom loppet av några månader.

Allt fler brottsutsatta företag

Företagarnas undersökning bygger på en webbaserad enkät till 819 bolag i landet. Den visar att företagare som blivit utsatta för brott har ökat från 30 till 36 procent under en treårsperiod – alltså en 20 procentig ökning.

– Risken är att man blir uppgiven, säger Drazen Cronja som vid sidan av sitt bolag även är ordförande i Företagarna Jönköping.

Framför allt har brotten ökat inom branscherna handel och tillverkning. De vanligaste brottskategorierna är bluffakturor, stölder, inbrott och skadegörelse.

Företagarnas rapport visar att 84 procent av de brottsutsatta näringsidkarna upplever minskad tilltro till rättsväsendet. 42 procent har uppgett att utsattheten för brott leder till att planerade investeringar har skjutits upp eller uteblivit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer