Sara och Emma driver en frisörsalong i Aneby som är en enskild firma, se en bit av deras vardag i klippet ovan. Foto: Simon Fredling Jack, SVT

Tuffa tider för frisörerna under corona

Uppdaterad
Publicerad

Frisörsalongen Sara och Emma i Aneby kommun är ett av många företag som påverkas av de hårdare coronarestriktionerna. Människor uppmanas att undvika att gå till frisörer, samtidigt ska salongerna hålla öppet. Majoriteten av frisörföretagen är enskilda firmor som har svårt att söka statliga stöd.

Cirka 80 procent av frisörbranschen består av enskilda firmor i Sverige. Samtidigt som frisörsalongerna har svårt att ställa om, är de stödåtgärder som finns krångliga för småföretagen att ta del av, det visar en undersökning utförd av branschorganisationen Frisörföretagarna.

– Det är nu i jultider vi vanligtvis buffrar och jobbar in pengar men det kan vi inte nu, säger Emma Eriksson, frisör.

Får inte statligt stöd

Många företag i Region Sydost, där Jönköpings län ingår, har ett inkomsttapp på 20-25 procent gentemot samma period i fjol. Det visar undersökningen som kom innan sommaren.

För att ta del av stöd från staten måste företagen minska sin omsättningen på över 50 procent.

”Extremt utsatt situation”

Enskilda företag, till skillnad från företag med bolagsform, blir personligt ansvariga om företaget inte klarar av att bära kostnaderna. Det vill säga, de sätts i personlig konkurs.

– Företagarna skriker. Det är en extremt utsatt situation, säger Ted Gezell, vd för branschorganisationen Frisörföretagarna.

Sara och Emma driver en frisörsalong i Aneby som är en enskild firma, se en bit av deras vardag i klippet ovan.

Frisörföretagarna är en branschorganisation med 4500 medlemmar och är Sveriges största frisörnätverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet