Visa alla (2)
Visa alla (2)

Företagarens egna ord i polisförhör

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren misstänks ha misshandlat sina offer innan han tänt eld på deras hus och låtit dem brinna inne.
Totalt tros han ha mördat fyra personer.
– Det är en person som haft fullt förtroende bland vänner, bekanta och kunder, säger åklagare Anders Brokelind.

När den 51-årige företagaren åtalades under onsdagen framgick det att han misstänks ha misshandlat sina offer innan de brändes inne. Vid morden i Norrahammar i maj ska mannen ha använt sig av ett basebollträ. Något som han själv medger i förhör.

51-åringen berättar att han haft med sig basebollträt i sin träningsväska och attackerat mannen i huset när han satt vid sin dator.

– Jag slår med basebollträt mot hans huvud och jag vet inte, jag vet inte hur många gånger, men det måste vara mer än en gång, säger han i förhör.

På förhörsledarens fråga ”kan du berätta hur du tog livet av dem?” berättar han kort och koncist.

– Äh, jag slog ihjäl dem.

När förhörsledaren frågar varför 51-åringen sedan attackerat kvinnan i huset svarar han:

– Ville väl dölja det jag hade gjort antagligen.

”En korkad utväg”

Mannen erkänner sedan i förhöret att han hällt ut tändvätska i parets hus och tänt på. Kvinnan ska ha avlidit av koloxidförgiftning.

– Kvinnan levde när branden startade, säger Andreas Kristensson, brottsplatskoordinator.

Trots att 51-åringen har erkänt att han brukat våld mot paret och tänt på så förnekar han mord. 

– Någonstans hittade jag en korkad utväg ur det här, säger han i förhör.

Läs också: ”Bevisningen är synnerligen god”

När det gäller dubbelmordet i Hökensås i mars, anser åklagaren att 51-åringen misshandlat det äldre paret med hjälp av en kofot. Här har mannen dock inte erkänt brott.

– Han medger att han varit på platsen på kvällen. Han är den siste oss veterligt som sett makarna i livet. Men han förnekar att någonting har hänt, säger åklagare Anders Brokelind.

”Kan inte förstå”

Den 51-årige företagaren har beskrivits som en person med stort förtroende.

– Jag blev oerhört chockad när jag hörde om detta. Det är oförsvarbart och väldigt tragiskt, säger en person som känner 51-åringen.

Åklagare Anders Brokelind:

– Det är en person som haft fullt förtroende bland vänner, bekanta och kunder. De kan inte förstå det här.

Köpte tändvätska

Polisen har kunnat bevisa att 51-åringen köpt en kofot samma dag som morden och på kofoten har man säkrat DNA från offren. 51-åringen säger i förhör att han köpt kofoten för att reparera en fuktskada och till trädfällning.

I polisens bevisning finns förutom kofoten och basebollträt, också bilder på när företagaren köper tändvätska i en butik.

Se också: Här köper 51-åringen tändvätska

Att de bägge fallen hängde ihop kom polisen fram till genom att butiken där 51-åringen köpte tändvätskan den 27 maj, vid Norrahammar fallet, gav polisen information om tidigare köp som gjorts med mannens betalkort i butiken. Den 9 mars köpte 51-åringen tre flaskor tändvätska, rep, silvertejp, handskar, sopsäckar och kofot i butiken. Den 10 mars upptäcktes att fritidshuset i Hökensås brunnit ned till grunden.

Möjliga motivet

51-åringen ska ha gjort ekonomiska affärer med samtliga offer – något som tros ligga bakom motivet till morden.
Polisens finansiella utredning visar att den misstänkte haft stora underskott under flera år. Samtidigt har han, enligt förundersökningen, köpt bilar och annat som tyder på lyxkonsumtion.

Så här kommenterar den 51-åriga företagarens advokat åtalet.

– När det gäller Norrahammar så har jag en huvudman som i princip erkänner. Men brottsrubriceringen vill jag återkomma till. När det gäller Hökensås så förnekar han helt brott och där gör jag bara den kommentaren för dagen att har åklagaren ju inte ens en gång kunnat visa på dödsorsak. När det gäller den ekonomiska delen så påstår min huvudman att han handlat i gott uppsåt och har alltså inte haft någon brottslig avsikt, säger mannens advokat Leif Silbersky.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Mer i ämnet