Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är rädd att det här kan få andra kvinnor att inte våga berätta” säger Pia Johansson. Foto: Emma Johansson/SVT

Författarens egna ord om att stämmas för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Pia Johansson i Jönköping har stämts vid tingsrätten i Jönköping av sin exman för grovt förtal. I det enskilda åtalet står det att hon hängt ut honom så mycket att det kostat honom jobbet och orsakat psykiskt lidande.

Pia Johansson skrev en bok som kom ut 2019 där hon beskriver hur hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad och utsatts för sexuellt våld under flera år. Hon säger att hon har gjort personerna i boken anonyma för att inte peka ut någon.

I slutet av förra året lämnade hennes exman in en ansökan om enskilt åtal gällande grovt förtal till Jönköpings tingsrätt. När åklagare beslutat att inte väcka åtal så finns möjlighet att som målsägande väcka ett enskilt åtal.

”Tycker att det är sorgligt”

Anklagelserna handlar om att hon ska ha hängt ut honom genom boken då hon på sociala medier och i riksmedia nämnt detaljer som gör det möjligt att identifiera honom. Enligt stämningen ska hon ha kontaktat personer i hans närhet och berättat uppgifter om honom som gjort att han förlorat jobbet och drabbats av psykisk ohälsa.

– Jag tycker att det är sorgligt. Detta kan göra att många kvinnor och tjejer inte vågar gå ut och berätta sina historier eller att inte polisanmäla av rädsla att inte få den hjälp och stöd som man behöver, säger hon.

Yrkar på skadestånd

Men det finns ju ganska många punkter i åtalet om att du ska ha hängt ut honom på olika sätt. Kan det inte vara så att du har gjort dig skyldig till brott?

– Absolut inte. Jag äger min egen historia. Det enda syftet med boken var att öka kunskapen och lärdomen om våld i nära relation.

Se en längre intervju i klippet.

Hennes exman yrkar på ett skadestånd på 112 350 kronor för kränkning och psykiskt lidande och även kostnaden för rättegången. SVT Jönköping har sökt honom för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.