Pia Johansson säger att hon blev fysiskt och psykiskt misshandlad i flera år av sin före detta sambo Titta på klippet för att höra henne berätta. Foto: Johannes Tolf/SVT

Pia oroas av att våldet mot kvinnor kan öka under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

I Europa larmar kvinnojourer om ökat våld i hemmen till följd av coronavirusets framfart. Pia Johansson, som har skrivit en bok om våld i relationer, varnar för hur farlig isolering från jobb, vänner och fritidsaktiviteter kan vara.

Våld mot kvinnor sker ofta i hemmet och eftersom coronapandemin gjort att många nu är i karantän eller arbetar hemifrån befinner sig redan utsatta kvinnor i en extra utsatt situation, det flaggar bland annat FN för.

Samtidigt ökar arbetslösheten och fler riskerar att må dåligt. Då kan det bli ännu svårare för många kvinnor, menar Pia Johansson från Jönköpings kommun. Hon levde i fem år i en relation där det enligt henne regelbundet förekom fysiskt och psykiskt våld.

Corona Jönköping

– Det farligaste är när man bestämmer sig för att lämna en man. I värsta fall kan det vara då som man blir dödad, säger hon.

Skrivit bok för att hjälpa våldsutsatta

Pia polisanmälde mannen för misshandel och sexuell misshandel. Han nekade till anklagelserna och förundersökningen blev nedlagd. Men hon håller fast vid sin historia, vilket resulterat i att hon har skrivit en bok för hjälpa andra kvinnor. Dessutom driver hon en blogg där hon skriver mycket på samma tema.

I klippet hör du Pia Johansson berätta om varför hon tror att det kan bli värre för många kvinnor under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet