Sveriges kvinnojourer har börjat märka av att coronapandemin påverkar verksamheterna, men hur corona påverkar skiljer sig åt. Foto: TT

Tendenser från Europa visar ökat våld i hemmen

Publicerad

I Europa larmar kvinnojourer om ökat våld i hemmen till följd av coronavirusets framfart. Nu börjar även de svenska kvinnojourerna märka förändringar.

När skolor stänger och allt fler uppmanas att arbeta hemifrån till följd av coronapandemin tenderar våldet i nära relationer att öka. Det rapporterar FN:s enhet för jämställdhetsarbete, UN Women. Att kvinnojourernas verksamhet påverkas också i Sverige börjar nu märkas.

Lokala och regionala skillnader

Riksorganisationen Unizon, som samlar kvinno-, tjej- och ungdomsjourer i hela landet ser att coronapandemin har påverkat jourernas verksamheter, men det finns lokala och regionala skillnader.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– På vissa håll ser vi att det är fler som hör av sig till jourerna nu, jämfört med samma tid förra året. Samtidigt ser vi på andra håll att det har minskat, antingen för att kvinnor inte kan komma hemifrån eller för att man är rädd att bli smittad. Vi vet inte säkert, säger Nina Ljungberg, pressekreterare på Unizon.

Inväntar brottstatistik

På Unizon inväntar man polisens brottsstatistik för mars månad, som publiceras i mitten av april, för att se om antalet anmälda våldsbrott i hemmiljö faktiskt har ökat under den tid som corona-viruset spridits i Sverige.

– Det var framför allt under mars månad som coronapandemin på allvar började påverka oss här i Sverige, och vi väntar fortfarande på den statistiken för att med säkerhet se hur utvecklingen ser ut. Men samtidigt säger vår erfarenhet att det kommer öka när allt fler stannar hemma, likaså ser vi tendenser från Europa där våldet i hemmen har ökat under isoleringstiden, säger Nina Ljungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet