Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På kvinnojouren i Kalmar har man märkt att fler kvinnor har hört av sig med anledning av våld i hemmet sedan det nya corona-virusets utbrott i Sverige. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Kvinnojourer i Småland oroas av coronapandemin

Publicerad

Spridningen av det nya corona-viruset kan få negativa konsekvenser för kvinnor och barn som befinner sig i utsatta situationer, det menar kvinnojouren i Kalmar.
– Kvinnan får det svårare att komma ifrån för att ringa eller ta kontakt med oss eller sina nära, eftersom hon lever isolerad med sin förövare, säger Pernilla på kvinnojouren i Kalmar.

Tydligast märker de av hur olika myndigheter, till följd av spridningen av covid-19, tvingas ställa in hembesök i hushåll där orosanmälan gjorts. Även vårdnadsförhandlingar eller beslut om besöksförbud påverkas.

– Det första vi ser är att utredningar och beslut från socialtjänsten och andra myndigheter skjuts på framtiden eller ställs in. Det betyder att kvinnor och barn får fortsätta att leva i ovisshet, säger Pernilla på kvinnojouren i Kalmar.

”Även kvinnor över 70 blir utsatta”

På kvinnojouren Märta, verksamma i Markaryd, Älmhult och Ljungby, har någon större förändring i verksamheten till följd av corona-virusets spridning inte märkts av, men det finns en oro för att situationen kan förvärras för utsatta kvinnor.

– Jag tror att våldet kommer öka, särskilt som det blir svårare för utsatta kvinnor att ta sig hemifrån om man är tvångsisolerad. För även kvinnor över 70 blir utsatta för det här, säger Kerstin Lenander på kvinnojouren Märta.

Samtidigt medför corona-pandemin många indirekta konsekvenser som försämrar situationen för utsatta kvinnor, berättar Kerstin Lenander.

– Vissa kvinnors möjlighet att försörja sig själv blir svårare nu, i och med alla varsel. Det gör att det blir ännu svårare för utsatta kvinnor att ta makten över sitt eget liv, där ekonomiskt våld är en del av problemet.

Grannar uppmanas vara uppmärksamma

Pernilla på kvinnojouren i Kalmar uppmanar personer som nu tillbringar allt mer tid i hemmet att vara extra uppmärksamma på vad som händer i grannskapet eller i trappuppgången.

– Man har ett otroligt stort ansvar som medmänniska, man behöver vara vaksam på om man hör något som låter misstänksamt. Då kan man knacka på och kolla läget, vill man inte göra det själv så kan man ringa polisen. Likaså om man känner sig orolig för någon vän, kollega eller anställd som nu behöver jobba hemifrån, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet