Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vill att världens länder ska inkludera skydd mot kvinnor i sina insatser mot coronapandemin. Foto: UNTV.

FN: ”Fruktansvärd ökning av våld i hemmet”

Publicerad

Våld mot kvinnor och flickor sker ofta i hemmet och eftersom coronapandemin gjort att många nu är i karantän befinner sig redan utsatta kvinnor och flickor i en extra utsatt situation.
– De senaste veckorna när den ekonomiska och sociala pressen och skräcken har vuxit, har vi sett en fruktansvärd global ökning av våld i hemmet, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Det ökade våldet i hemmen har satt press på världsledare att agera, bland annat har Skottland och Kanada ökat anslagen till kvinnorättsorganisationer.

I Frankrike har antalet rapporterade fall av våld i hemmet ökat med 36 procent och på söndagen greps en man i Frankrike efter att hans fru larmat genom att säga kodordet Mask 19 i apoteket, ett initiativ som testas både i Frankrike och i Spanien. 

Men våldet riskerar att fortsätta öka och i flyktingläger runt om i världen lever många flickor och kvinnor tätt och har utöver risken att utsättas för våld även en begränsad möjlighet att hålla sin hygien. 

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar nu regeringar i världens länder att inkludera skydd mot kvinnor i sina insatser mot coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer