Mannen ska ha gömt en mobiltelefon i kvinnans bil och under tre månader därigenom lokaliserat och förföljt kvinnan. Foto: SVT

Förföljde kvinna med hjälp av gömd mobil

Publicerad

En man från Jönköping döms för olaga förföljelse av en kvinna. Mannen placerade en mobiltelefon i kvinnans bil och har genom den under tre månader följt bilens rörelser och därigenom lokaliserat, förföljt och kontrollerat kvinnan.

Mannen som är född på 1970-talet döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

Enligt tingsrättens bedömning har mannens beteende varit hänsynslöst och ett led i en upprepande kränkning.

Kränkande meddelanden

Mannen har också skickat meddelanden via e-post och sociala medier med kränkande innehåll till kvinnan. Han har också skickat mejl med kränkande innehåll till kvinnans kollegor.

Som bevis hade åklagaren en mobiltelefon som kvinnan hittat i sin bil och handlingar som styrker att mannen aktiverat och betalt för en tjänst som spårar mobiltelefonens position. Bland bevisen finns också fotografier och utskrifter av konversationer via sociala medier och e-post.

Enligt tingsrättens dom ska motivet ska ha varit svartsjuka och kontrollbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer