Foto: SVT/pressbild

Försäkringsbolag vill skärpa reglerna för brandskydd i höga trähus

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs allt fler höghus i trä i landet och i dessa byggnader är brandskyddet omdiskuterat. Nu vill försäkringsbolagen se skärpt lagstiftning och bättre kontroll under byggprocessen.

– Mycket av kontrollfunktionen i dag vid byggnationer åligger byggherren. Det finns ingen tredje part som kommer in och kontrollerar, säger Hans-Eric Zetterström, brandingenjör vid Länsförsäkringar.

Egendomsskyddet har försämrats

Det han och flera andra inom försäkringsbranschen framförallt är kritiska mot är att de brandskyddsregler som i dag finns till stor del är inriktade på att människor inte ska komma till skada, vilket de givetvis tycker är bra. Men de vill öka kraven.

– Sett över tid så har egendomsskyddet i bygglagstiftningen fått stryka på foten. Det finns inget egendomsskydd alls i dag i bygglagstiftningen och det kan vi också se i våra skadekostnader som har ökat över tid.

Hans-Eric Zetterström vill inte gå in konkret på och föregripa vilka skärpta krav som borde finnas i lagstiftningen. Samtidigt anser han att Jönköpings kommuns initiativ med ett utökat brandskydd i större träfastigheter som byggs på kommunal mark, med bland annat sprinkler, är bra.

– Att trä brinner och kan mögla är allmänt känt. Och kombinationen av ett högt hus byggt helt i trä blir inte bra, en brand sprider sig alltid naturligt uppåt och vatten sprider sig naturligt nedåt. Det här innebär att vi ser stora skadekostnader som en följd av att husen byggs helt och hållet i trä.

Parallell med sågverken på 1980-talet

Det byggs just nu höga trähus i en takt som aldrig setts förut i landet. På senare år har två höga trähus, ett i Uppsala och ett i Luleå, totalförstörts i bränder som hade blivit relativt små i ett betonghus. Med fler totalskadade höga trähus kan det finnas en risk att försäkringsbolagen blir mindre benägna att försäkra denna typ av fastigheter i framtiden.

– I dag finns inga sådana diskussioner, men jag ser en fara i att situationen blir liknande den som var på 1980-talet när det brann ofta och mycket i osprinklade sågverk. Då försvann försäkringsbolagen och vägrade till slut att försäkra osprinklade sågverk. Den stora förloraren på det var ju sågverksnäringen som till slut inte fick någon försäkring, säger Hans-Eric Zetterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.