Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden vill gärna se fler trähus i Jönköpings kommun. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vill bygga fler höga trähus i Jönköping – höjer brandsäkerhetskraven

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har en ambition att bygga fler flerfamiljshus i trä i framtiden. I de bostäder som byggs på kommunal mark ställer kommunen högre krav på brandskyddet än vad lagen kräver.

– Vi vill skapa en Jönköpingsmodell och har en aktiv och kunnig räddningstjänst. I de trähus som byggs över två våningar försöker vi komma överens med byggherrarna om brandskydd utöver bygglovsreglerna, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Förhindra brandspridning

Det innebär bland annat att det i vissa hus installeras boendesprinklers i lägenheterna, men också att man är extra noggrann hur fasad och takfot på husen utformas, samt har ett bra kontrollprogram under byggtiden.

– En installation av sprinkler är ju något som ökar brandskyddet väldigt, väldigt mycket, säger Samuel Nyström brandchef i Jönköping.

Men trähusen som byggs i dag och uppfyller lagkraven är lika säkra för de boende som flerfamiljshus som byggs i andra material. Det som diskussionen nu ofta handlar om är att en ganska liten brand, som i en annan konstruktion hade lett till små skador begränsade till en lägenhet, i ett trähus i stället kan leda till en totalskada. Så skedde i ett tegelklätt studentboendet med trästomme i Luleå vid en brand för sex år sedan. En brand på en spis ledde till att hela fastigheten fick rivas.

Foto: SVT

Vill öka byggandet i trä

Regeringen har uttalat att de vill öka byggandet av flerfamiljshus i trä i framtiden och i Jönköping planeras det ett nytt område med flerfamiljshus i trä på Åsen, mellan Mariebo och Samset. Den stora vinsten med att bygga i trä är att klimatpåverkan minskar. Forskning har visat att utsläppen av koldioxid minskar med cirka 40 procent vid trähusbyggande. Dessutom gynnar trähusbyggande arbetsmarknaden på landsbygden eftersom många trähusföretag finns där.

Men detta ska gå hand i hand med brandskyddet och där pågår det just nu ett arbete med att utforma nya byggregler för brandskydd. Brandskyddsföreningen och försäkringsbranschen har haft synpunkter på nuvarande lagstiftning som mest är inriktat på personskyddet, att människor ska hinna evakueras vid en brand.

– I Jönköping har vi hittat en bra kompromiss tycker jag där vi bygger stora vackra trähus, men ändå gör det så att de är brandsäkra på ett skäligt och bra sätt, säger Samuel Nyström.

Foto: Jonas Tubbin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer