Försäkringskassan: ”Det är en tuff lagstiftning som ställer krav”

Uppdaterad
Publicerad

– Covid-19-smittan har överrumplat oss. Det säger Terese Östlin, nationell samordnare för sjukförsäkringen i en intervju om hur långtidssjuka i covid-19 påverkas av sjukförsäkringens regler.

– Det är en väldigt speciell situation. Jag kan förstå att det för enskilda kan uppstå orimliga situationer, men sådan är lagstiftningen och den kan vi inte ändra på för en speciell grupp, säger hon.

Prövas efter 180 dagar

Enligt sjukförsäkringens regler ska den som varit sjuk i mer än 180 dagar prövas mot hela arbetsmarknaden. Det innebär alltså att en person kan behöva byta yrkesbana helt, eftersom Försäkringskassan inte beviljar sjukskrivning om det finns ett annat arbete som den sjukskrivne kan utföra.

– Det är en tuff lagstiftning som ställer stora krav på omställning, säger Terese Östlin.

Ett lagförslag har nu lagts för att mildra effekterna av de som drabbats. Istället för 180 dagar ska arbetstagaren kunna få 365 dagar att komma tillbaka till arbetet. Om lagen godkänns kan den börja gälla i mars. 

Beslutsstöd saknas

I våras tog Socialstyrelsen fram ett beslutsstöd för de som drabbats av svår covid-19 och hamnat i respirator. Ett beslutsstöd innehåller bland annat riktlinjer till vården om vilka sjukskrivningstider som rekommenderas för olika sjukdomar. Något liknande beslutsstöd för de som drabbats av långtidssymptom efter covid-19 finns inte.

Enligt en bedömning som Försäkringskassan gjorde tidigt i höstas riskerade hundratals personer att bli utförsäkrade på grund av symptom efter covid-19. Exakt hur många som drabbats vet Försäkringskassan inte säkert. Men 600-700 riskerade att drabbas i september och ytterligare 500 i oktober. 

– Vi har ett regeringsuppdrag att visa vad som hänt inom sjukförsäkringen under covid-19. Den rapporten kommer i januari. Då vet vi hur många som drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.