2020 års majblomma kommer kunna köpas först efter sommaren. Foto: TT

Försäljningen av majblommor skjuts upp på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga försäljningen av majblommor som vanligtvis sker i slutet av april, flyttas nu fram till efter sommaren på grund av coronautbrottet. Det meddelande Majblommans riksförbund under lördagen.

I Jönköpings kommun har antalet ansökningar om ekonomiskt stöd ökat till Majblomman de senaste åren och när försäljningen nu skjuts upp är det många barn i ekonomiskt utsatt familjer som påverkas. Det säger Sanela Deumic, ordförande Majblomma i Jönköping.

– Det är jättetråkigt att försäljningen flyttas. Men samtidigt förstår jag varför man gör det.

Corona Jönköping

Hon säger att det är extra beklagligt eftersom behovet av stöd är som störst till sommaren.

– Pengar kan behövas till sommarlovsaktiviteter, fotbollskor eller liknande.

”Det enda alternativet”

Det är endast tre veckor sedan föreningen i Jönköping hade sitt senaste planeringsmöte och då var allt klart för att starta årets försäljning i april. Elever i årskurs fyra och fem från omkring elva skolor i kommunen är engagerade i försäljningen, som nu alltså skjuts upp till efter sommaren.

Hur tror du det kommer påverka försäljningen, att blommorna säljs först till hösten?

– Jag tänkte först att det kommer bli svårare, men jag hoppas att människor ändå känner solidaritet och köper blommorna. Det är många barn som behöver hjälp, säger Sanela Deumic.

Även Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve beklagar det inträffade.

– Det är ett drastiskt beslut att flytta fram barnens försäljning av majblommor men det är det enda alternativet i denna situation, säger hon i ett pressmeddelande.

Totalt är det över 60 000 barn i landet som säljer majblommor. Nytt datum för försäljningsstart under 2020 meddelas vecka 13.

Det här är Majblomman

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige, bland annat genom att dela ut ekonomiskt stöd och finansiera forskning.

Pengar samlas in genom att barn och volontärer deltar i försäljningen av majblommor varje år. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan gälla ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka.

Källa: Majblomman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet