Peter Nord i sin studio i Forsheda. Härifrån producerar han musik som sen skickas som filer till Japan där sångerna översätts och sjungs in. Foto: SVT

Forshedabo gör succé i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Peter Nord är något av en doldis, men har skrivit musik till de stora svenska dansbanden. Nu är han aktuell med en singel som släpps i Japan. Just hans låt valdes ut när ett av de mest populära pojkbanden i Japan letade nytt material.

Forshedabon Peter Nord sitter i sin studio och visar upp trailern till den kommande actionfilmen ”Shinobi no kuni” som har premiär nästa vecka. Hans musik är ledmotiv och det är ett av Japans största pojkband, Arashi, som sjunger. De är omåttligt populära i Asien. Och redan innan singeln ”Tsunago” släpps idag, har den förbeställts i flera hundra tusen exemplar.

”Det blir inte bättre”

Musiken är gjord i Peter Nords lilla studio i Forsheda.

– Det blir inte mycket bättre i Japan än att få en förstasida, en a-sida, med Arashi. Så det känns kul, säger han.

Peter Nord är låtskrivare och musikproducent. Arashis musikförlag hade skickat ut en förfrågan till flera hundra låtskrivare. Beställningen var, som det brukar var när det gäller så kallad J-pop,  detaljerad och beskriver vilken stämning, influenser och liknande som man vill ha i musiken. När Peter fick veta att hans låt blivit utvald ville han dela stunden med sin låtskrivarkollega Kevin Borg som bor på Malta.

– Jag smsade Kevin, sedan hade vi lite intensiv messengerstund där vi skickade lite roliga tecken till varandra. Vi får väl se om vi kan mötas upp under året och kanske ta en skål också, säger Peter och skrattar.

Melodiös J-pop

I ett hörn av Peter Nords studio hänger en t-shirt från en Kiss-konsert. Personligen lyssnar han på lite tyngre musik. Men yrkesmässigt har han mest riktat i sig på dansband och gjort låtar till bland annat Lasse Stefanz, Lars-Kristerz och Elisa's. Men sedan två år tillbaka jobbar han mest mot Japan. Och där är det alltså J-pop som gäller. Han beskriver den musiken som mer melodiös än västerländsk pop.

– J-pop är lite speciellt. Det är lite kul att man får klara besked av vad de vill ha. Men stilen kan vara vad som helst: jazz, rockigt, pop, rock, eller folkmusik. Det är väldigt blandat, men det finns ändå en struktur i mallen som kan sammanfatta J-pop, säger Peter Nord.

Han tror att Arashi-singeln kan få fler i Asien att lyssna lite extra på hans bidrag hos musikförlagen. Men förutom att öppna fler dörrar inom branschen, tror han inte att låten kommer att förändra hans liv. 

– Jag har jobbat i över tio år med musik professionellt, så jag vet inte om det kommer att förändra så mycket egentligen. Det är väl mer den här känslan att man verkligen har lyckats. Och att man såklart vill komma dit igen och behålla den nivån.

”Spring åt andra hållet”

Att han skulle kunna ge råd om hur man skriver en hit viftar han bort och menar att det bara blir klyschor.

– Men om jag ska trycka på något, så är det viktiga att gå utanför den berömda boxen, och att inte göra det alla andra gör just nu. När alla springer åt ett håll, spring åt det andra. Men försök att uppleva att det är någon typ av fräschör i det du gör, säger Peter Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.