Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Oskar Halling Ullberg om hur stort friskvårdsbidraget ska vara för att anställda ska nyttja det. Foto: SVT

Forskare: ”Summan som gör att friskvårdsbidraget används”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns väldigt lite forskning om friskvårdsbidragets hälsoekonomiska effekter. Men det finns ändå stora vinningar för företagen att ha det, menar Oskar Halling Ullberg, doktorand i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola.

– Det skickar ju en signal från arbetsgivaren om att deras anställdas hälsa är viktig, säger han.

Däremot finns det mer forskning kring hur friskvård på arbetstid påverkar de anställdas hälsa.

För några år sedan gjordes en studie på Folktandvården i Stockholm. Personalen delades in i tre grupper. En grupp fick träna 2,5 timme i veckan på arbetstid, en annan fick jobba 2,5 timme mindre i veckan för att kunna träna och den tredje gruppen fick ingen förändring.

Det visade sig att sjukskrivningarna gick ner med över 20 procent i gruppen som fick träna på arbetstid och med drygt tio procent i gruppen som fick arbetstidsförkortning.

– Det finns även en stor studie gjord i Danmark, berättar Oskar Hallin Ullberg.

Den visar enligt honom att för att få bra resultat av friskvård och träning för sina anställda fanns fyra kriterier som skulle vara uppfyllda. Träningen ska vara individanpassad, ha tillgång till en personlig tränare som kan ge råd, chefer som gick i bräschen och själva deltar och att träningen skedde på arbetstid.

I klippet förklarar Oskar Halling Ullberg hur en arbetsgivare kan tänka kring friskvård.

Hur använder du ditt friskvårdsbidrag?

Helén • Jönköpingskommun har valfrihet till friskvårdsbidrag endast Rosenlundsbadet.

Tomas • När jag var anställd vid socialförvaltningen i Jönköping efterfrågade jag friskvårdsbidrag fick jag till svar: Du får nyttja Rosenlundsbadet!
Hur mycket av alla tänkbara friskvårdsaktiviteter kan man utöva där?!
Snålt av Jkpgs kommun!

Sami • Betalar halva årskortet på gym med det, tränar på en av de dyrare i Stockholm. Skulle träna ändå utan friskvårdsbidrag men det finns ju klart samband mellan summan av friskvårdsbidrag och vad jag tycker om företaget. Det blir ju en ge och ta situation ju mer extra företaget ger, desto mer extra kommer jag göra för företaget. Skulle de betala ett helt årskort så skulle vi vara överens och kanske le lite extra mot VDn och chefen.

Kattis • Vi får 3000 kr.
Går på gym 5 ggr i veckan. Har bästa PTn också. Pengarna är viktiga.

Lisa • Snålaste kommunen!

N • Vi har tyvärr ingen pengasumma, utan kommunen samarbetar med olika företag och man får en liten rabatt. Andra arbetsgivare jag har haft har gått in med halva summan på tex träningskort eller skor - det är bra tycker jag. Då visar man att man själv är beredd att gå in och satsa lite också.

Mannen med facklan • Det har blivit massage, simning och liftkort bla.

Patrik Andersson • jobbar inom kommunen, vi får inget

Thomas • Använder det till golfavgiften.

Ann Tegheim • Har 1000:- /år, men eftersom epassi sköter utbetalningen numera får jag inte använda det hos min naprapat!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.