• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt forskaren Arne Gerdner fungerar inte kategoriboende eftersom de som bor där inte får någon hjälp i sitt missbruk. Hör honom förklara varför de finns kvar trots detta. Foto: SVT

Boendeform saknar stöd i forskning: ”Kommunen vill bli av med ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskaren Arne Gerdner på högskolan i Jönköping borde kategoriboende för missbrukare inte finnas kvar. Eftersom han menar de som bor där inte får stöd och hjälp i sitt missbruk.

– Forskningen kallar kategoriboende för institutionaliserad uppgivenhet. Det handlar om att kommunen blir av med ett synligt problem men de som bor där blir i grunden inte hjälpta, säger forskaren Arne Gerdner.

Han har lång och bred erfarenhet om missbruksvården i Sverige. Först jobbade han inom missbruksvården i över 20 år, efter det fortsatte han att forska på universitet i 25 år. Han menar att det varit känt att kategoriboende för missbrukare inte fungerar.

I klippet berättar han varför kategoriboende fortfarande finns kvar.

”De tappar motivationen”

2005 gjorde han tillsammans med doktoranden Mats Blid en studie med missbrukare i samma ålder, kön och svårighet i sitt missbruk. Den ena gruppen flyttade in på ett kategoriboende och den andra gruppen fick ingen insats alls. Den visade att det går sämre för de som flyttar in på ett kategoriboende.

– Enligt vår studie så var det så att även de som kommer in på ett kategoriboende med högre ambitioner tappar den med tiden. Det värsta är att det gör även socialtjänsten eftersom de tänker att nu har de fått en insats så då behöver vi inte göra något mer. Men de andra som inte flyttade in på ett kategoriboende de fortsatte att försöka och då gick det bättre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer