Lucia Naldi, professor i företagsekonomi vid Jönköping university, berättar i klippet hur ett av hennes forskningsprojekt drabbats av pandemin. Foto: SVT

Forskningsprojekt vid högskolan i Jönköping försenas under pandemin

Publicerad

Under pandemin har anställda vid högskolan i Jönköping inte kunnat åka på konferenser eller delta i forskningsprojekt utomlands i samma omfattning som tidigare.

– Under 2019 lade vi 24 miljoner kronor på resor och konferenser, under 2020 var den kostnaden nästan 18 miljoner lägre, säger Adam Gustafsson, ekonomidirektör vid Jönköping University.

Kostnadsminskningen beror på att en hel del resor har fått ställas in eftersom olika forskningsprojekt i olika grad har fått pausas under pandemin.

– Det blir mer att den kostnaden skjuts på framtiden, säger Adam Gustafsson.

Föresenat projekt i Afrika

Lucia Naldi är professor i företagsekonomi och har varit engagerad i ett projekt i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Högskolan i Jönköping är med i ett projekt som handlar om att bygga upp en forskarutbildning i nationalekonomi och företagsekonomi vid universitetet där.

Men det är svårt att handleda doktorander på distans när handledare från Sverige inte kan åka dit eller de lokala handledarna inte kan resa till Sverige i samma utsträckning som tidigare.

– Det innebär att projektet kommer att försenas, säger Lucia Naldi.

Minskat resande för myndigheter

Det minskade resandet under pandemin har även fått konsekvenser för fler företag och myndigheter i länet som har lagt betydligt mindre pengar på resor.

Länsstyrelsen lade cirka en miljon kronor mindre på resor 2020 jämfört med året innan. Jordbruksverket hade 2019 rese- och hotellkostnader på 17,1 miljoner kronor, under förra året var den siffran 6,1 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.