Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Försökte lura kvinna i 90-årsåldern på bankkort

Publicerad

En äldre kvinna i Värnamo har anmält att en man försökt lura till sig hennes bankkort. Polisen uppmanar nu äldre att vara vaksamma och anmäla om de utsätts för något liknande.

Det var på lördagskvällen som polisen larmades till en bostad i centrala Värnamo. En kvinna i 90-årsåldern hade fått ett samtal från en man som påstod sig vara från hennes bank. Mannen sa att någon hade utsatt henne för id-kapning och att han därför behövde hämta hennes bankkort.

– En stund sedan knackade en man på dörren och sa att han var från banken. Detta trodde inte kvinnan på och mannen gick då därifrån och kvinnan larmade polisen, berättar Åsa Willsund som är presstalesperson på polisen.

Kunde inte gripas

Polisen har sökt efter mannen men inte kunnat hitta honom. En anmälan om försök till bedrägeri är upprättad. Inga fler liknande anmälningar har kommit till polisens kännedom.

– Om det finns flera personer som har drabbats uppmanas de att omgående ta kontakt med oss, säger Åsa Willsund.

Hon berättar att liknande försök och även fullbordade brott sker lite då och då.

– Det kan vara att de utger sig att komma från en bank, hemtjänsten eller anhörig till någon. Tyvärr är det ofta svårt att klara upp brotten eftersom det ganska ofta dröjer innan anmälan kommer in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.