Bedrägerier mot äldre har minskat med en femtedel jämfört med samma period förra året. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott mot äldre minskar under pandemin

Publicerad

Antalet stölder och bedrägerier mot äldre har blivit färre sedan restriktionerna för att hindra spridningen av coronaviruset infördes, rapporterar Ekot.

En orsak är att utländska stöldligor inte kommer till Sverige i samma utsträckning. En annan förklaring är att äldre inte rör sig ute på samma sätt.

– Fickstölder i butiker med efterföljande bedrägerier, att man tar ut pengar i bankomater eller använder kortet för köp, har minskat, säger Anders Larsson, chef för polisens Circa-grupp som jobbar med att utreda äldrebrott, till Ekot.

I april minskade bedrägerierna med runt 20 procent, jämfört med samma månad i fjol. Från mars till april i år minskade bedrägerierna med åtta procent

Försöker luras med smittskyddstest

Inhemska ligor har dock hittat nya sätt att stjäla pengar på. Genom att erbjuda sig att handla, eller ringa och erbjuda ett smittskyddstest, försöker ligorna komma åt de äldres pengar.

– För att köpa det här testet ska de äldre logga in med e-legitimation och då är det förövarna som kommer in på de äldres internetbank och kan tömma kontona på pengar, säger Larsson till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.