Jonathan Ljungqvist från Habo har försökt slå världsrekord i att simma en mil under vatten på kortast tid. Foto: SVT

Försökte sätta världsrekord på Vätterns botten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen sändes SVT:s program ”Idag om ett år” och då fick vi veta hur det gick med världsrekordförsöket som äventyraren Jonathan Ljungqvist från Habo genomförde i slutet av september förra året.

Han har korsat Australien på rullskidor, paddlat kajak från Sverige till Svarta havet och levt som en massaj i Tanzanias vildmark. Men 2017 var äventyraren Jonathan Ljungqvist redo för en ny typ av utmaning, nämligen att sätta världsrekord i att på kortast tid simma en mil under vatten.

Rekordförsöket genomfördes vid hamnpiren i centrala Jönköping.

– Det kommer att bli en av de absolut tuffaste dagarna i mitt liv, sa han till SVT Nyheter Jönköping strax innan han hoppade i det 14-gradiga vattnet.

Målet var att klara milen på under sex timmar och 21 minuter. Försöket filmades av ett produktionsbolag som följt Jonathan Ljungqvists träning och förberedelser under året.

Och äventyraren från Habo klarade sin utmaning. Efter fem timmar 47 minuter och åtta sekunder hade Jonathan Ljungqvist simmat en mil under vattnet. Och det var en rejält medtagen rekordman som kom upp ur Vätterns kalla vatten.

– Jag har aldrig tagit ut mig så mycket. Jag började frysa redan efter en halvtimme och trodde aldrig att jag skulle klara av det, säger Jonathan Ljungqvist i programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer