Det svenska laget Silver Snipers tävlar i första världsmästerskapet i Counter Strike för seniorer. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Första senior-VM i Counter-Strike avgörs under Dreamhack

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hölls det första världsmästerskapet i Counter-Strike för seniorer på Dreamhack i Jönköping.

– Det är jättekul att få tävla här på Dreamhack, säger Öivind ”Windy” Toverud, lagkapten i Silver Snipers.

Bland ungdomarna på Dreamhack tävlade de fyra lagen med seniorer från Sverige, Finland, Tyskland och USA i spelet Counter Strike. Det svenska laget Silver Snipers består av fem spelare och har en medelålder på strax under 70 år.

– Vi började mest på skoj 2017 men vi har tränat en hel del sedan dess, säger Öivind Toverud.

Vad är det som är så fascinerande med Counter Strike?

– Det är ju att du måste använda hjärnan och fingrarna, till exempel när du ska avlossa skott måste du vara snabb i både tanke och handling, säger han.

Det svenska laget Silver Snipers. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Kan bli stort

I nuläget är det endast fyra lag som tävlar i VM för seniorer, men Öivind Toverud tror att detta endast är starten på något som kommer bli större.

– Tävlingen är ju inte alls stor nu men förhoppningen är att andra nationer ska hoppa på detta så att den blir mycket större, säger han.

Det svenska laget bildades 2017 och var det första seniorlaget i världen som spelade Counter Strike. Finland startade sitt lag ett år senare, Tyskland och USA bildades strax före tävlingen.

– Det är klart att vi och Finland är favoriter till att vinna eftersom vi har tävlat tidigare, säger Öivind Toverud.

Vad skulle det betyda om ni vinner?

– Det hade ju varit roligt att vinna men för mig spelar det inte så stor roll, utan vi är här för att ha skoj, säger han.

Under söndagskvällen stod det klart att svenska laget Silver Snipers vann finalen mot finska laget Grey Gunners. De kan nu titulera sig världsmästare i Counter Strike för seniorer.

Svenska laget Silver Snipers vann finalen och är därmed världsmästare i Counter-Strike för seniorer. Foto: Josefine Månsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.