Se sista övningen för teaterelever på nya utbildningen på Värnamo Folkhögskola Foto: Gabriel Djärf/SVT

Första skolavslutningen för funkiseleverna vid nya teaterutbildningen i Värnamo

Publicerad

För två år sedan startade Värnamo folkhögskola en tvåårig teaterkurs för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I veckan har det varit skolavslutning för den första elevkullen.

– Jag har haft bästa klassen där alla accepterar mig för den jag är och det är något jag är väldigt glad för, säger Anna Timoney Ringström, en av eleverna i klassen.

Under utbildningen har klassen gjort både en kabaré, en julkalender och teaterpjäser. Det har varit heltidsstudier för eleverna i den tvååriga utbildningen som är den första i sitt slag för skolan.

– Jag har arbetat på Värnamo folkhögskola med personer som har intellektuell funktionsnedsättning i flera år och vi har haft teater på schemat tidigare. Men det har tidigare saknats en heltidsutbildning i teater för den här målgruppen, menar teaterläraren Marie Albertsson.

Filmer istället för storpublik

Pandemin har gjort att klassen inte har kunnat uppträda inför en större publik. Men istället har det blivit filmer av deras uppsättningar. Bland annat i samarbete med Smålands musik och teater.

– Man har ju velat visa hela världen vad vi kan. Nu fick vi visa på det sättet istället, säger teatereleven Emil Söderqvist.

– Jag har lärt mig att vara skådespelare. Det har jag drömt om, berättar teatereleven Agnes Stahlman.

Kommer du fortsätta med teater?

– Ja, det hoppas jag, säger Agnes Stahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.