Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Ulrica Abrahamsson berättar i klippet om knivdådet som drabbade en 17-årig pojke i Sävsjö. Foto: ur Polisens förundersökning

Försvunna gymnastikskor bakom knivdåd i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke knivskars vid ett bråk i en lägenhet i Sävsjö tidigare i höstas. Idag stod en släkting inför Eksjö tingsrätt, åtalad för grov misshandel.

De första uppgifterna från platsen var svåra för SOS-operatören att förstå. Den skadade 17-åringen ringde själv in, men ville inte berätta hur han skadats eller vem som gjort det. Operatören hör också 17-åringens mamma i bakgrunden, som säger att 17-åringen trillat och att de inte vill att polis ska komma.

– Jag har en man som ringer in och berättar att han blivit misshandlad. Han säger att det bara var med slag men han har ett djupt sår vid skinkan. Det låter ju som att det kanske skett en knivhuggning men det vill han inte säga, säger operatören under larmsamtalet när sjuksköterska kopplas in.

Släkting grips

I det första förhöret säger 17-åringen att det är en okänd gärningsman. Men polisen får snart reda på att ytterligare en släkting funnits i lägenheten och begett sig därifrån strax efter tumultet. Han grips en stund senare i en lektionssal på Aleholmsskolan. Han har då blod på sin tröja .

I ett pm skriver en av poliserna att han sa:

”Jag vet varför ni är här, det var jag som gjorde det”

Den 17-årige pojken hade glömt sina skor hemma och fick skjuts av en lärare för att åka och hämta dem. Väl i lägenheten hittar han dem inte och efter en stund åker läraren tillbaka till skolan.

Slagsmål i hallen

Släktingen, en man i 20-årsåldern, anklagas av 17-åringen för att ha städat bort skorna och det blir bråk. Bland annat får 20-åringen ett slag i huvudet med ett paraply. Till slut får 17-åringen ett knivhugg i nedre delen av ryggen och lägger sig ned. Både han och mamman uppmanar släktingen att lämna lägenheten och inledningsvis vill de inte kännas vid att det varit någon mer i lägenheten.

Men när 17-åringen får veta att 20-åringen gripits börjar han berätta om vad som hänt. 20-åringen erkände vid gripandet, men har under förhören sagt att han inte använt kniven och att det kan vara paraplyet som orsakat sårskadan.

Dom faller den 5 december och den 20-årige mannen är kvar i häkte i väntan på domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.