Relativt låg arbetslöshet i länet. Foto: SVT

Fortsatt stark arbetsmarknad i länet

Publicerad

På måndagen kom statistik från Arbetsförmedlingen som visar att antalet arbetslösa i Jönköpings län är oförändrat jämfört med förra året.

Antalet personer i Jönköpings län som är inskrivna som arbetslösa är 6,2 procent. Det är exakt samma siffror som förra året vid den här tiden. I åldrarna 18-24 år ligger arbetslösheten på 8,1 procent, vilket är en liten minskning sedan i fjol.

Jämförelsevis har Sörmlands län den högsta arbetslösheten, där 10,2 procent av invånarna är arbetslösa. Lägsta nivå finns på Gotland med 5,0 procents arbetslöshet.

Klyftorna ökar

I Jönköping finns dock Sveriges lägsta arbetslöshet bland de som föddes i landet, vilket handlar om 2,7 procent. Bland utrikesfödda steg arbetslösheten till 22,4 procent förra året.

Det är i takt med att allt fler flyktingar får uppehållstillstånd och blir inskrivna i etableringsuppdraget hos Arbetsförmedlingen som siffrorna förändras.

— De arbetslösa som har kommit från andra länder har ofta andra behov av stöd och hjälp än de inrikes födda. Det är en utmaning för oss på Arbetsförmedlingen att rusta dem för den svenska arbetsmarknaden. Språket är en viktig nyckel, men det kan också handla om kulturella skillnader, säger Tomas Cederwall, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Högkonjunktur

Trots att arbetsmarknaden har varit stark i Jönköpings län under en längre tid har färre personer fått arbete, jämfört med förra året. Det beror på att den lediga arbetskraften inte matchar efterfrågan i lika stor utsträckning.

— Vi på Arbetsförmedlingen lägger mycket energi på att ta reda på vad arbetsgivarna söker och sedan försöka rusta de arbetslösa till exempel genom utbildning och praktik för att möta det behovet, säger Tomas Cederwall.

Arbetsförmedlingen i Jönköping uppger också att inga varsel anmäldes under juli månad i länet, vilket är ett tecken på den rådande högkonjunkturen.

Liten ökning i landet

I hela Sverige var det 356.000 personer inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar. Det är en ökning med 6.000 personer om man jämför med samma månad i fjol. Arbetslösheten i hela riket landar då på 7,3 procent.

— Vi har en fortsatt mycket stark tillväxt av jobb. Samtidigt är det fler personer som vill in på arbetsmarknaden och det gör att antalet arbetslösa stiger något. Det här är en väntad utveckling som inte ska ses som ett tecken på en svagare arbetsmarknad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.