I klippet ovan berättar Svea Ekbladh och Emil Åslund i SOL Tranås om den besvikelse de känner över att de inte kan träna och tävla som vanligt när många andra nu tillåts göra det igen. Foto: Boo Nordin

Fortsatt stopp för orienteringstävlingar drabbar sporten hårt

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen meddelade Folkhälsomyndigheten att det nu är möjligt för många barn och ungdomar att tävla igen, men det gäller inte alla idrotter. För Skid- och orienteringslöparna i Tranås var besvikelsen stor när det visade det sig att lättnaderna inte gäller för dem.

– Vi känner oss grymt lurade och besvikna, säger Boo Nordin, vice ordförande och tävlingsledare i SOL Tranås. Han säger att beslutet inte känns genomtänkt.

De lättnader som presenterades i förra veckan för barn- och ungdomar födda 2002 och senare slår orättvist menar även orienteringsförbundet. Om tävlingsområdet är tillgängligt för allmänheten och inte kan avgränsas gäller regleringarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, vilka i nuläget tillåter högst åtta deltagare i offentliga tillställningar.

Vill inget hellre än tävla igen

15-åringarna Svea Ekbladh och Emil Åslund hade hoppats på att få börja träna och tävla som vanligt igen men så blev det inte.

– Det är ju en sport där man är mycket ensam så det känns orättvist, säger Svea Ekbladh.

Samtidigt förstår hon att det måste göras restriktioner när smittspridningen fortsätter, men hon tycker att hennes idrott drabbats ovanligt hårt.

Emil Åslund säger att han inte ens minns när han tävlade sist.

– Det är ju tävlingarna som är kul och får man inte tävla så känns det som att man tränar för ingenting, säger han.

I klippet ovan berättar de även om oron för att inte hänga med när tävlingarna väl drar igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.